top of page

En viktig påminnelse til alle fra Jonas

Desember måned er preget av høytid for de fleste, men det er også høytid for boligbranner her i landet. 1 desember er røykvarslerens dag. Mange liv kunne vært spart hvis alle tok seg tid til å sjekke sine røykvarslere 1 gang pr år. Benytt derfor dagen til å sjekke dine røykvarslere og bytt batteri hvis det er en stund siden sist du gjorde dette.




Jonas Grønnli i Takstfabrikken har sett mange skader på boliger som kunne fått fatale konsekvenser. Han har en klar oppfordring til alle før julestria setter inn for alvor:

"Sjekk røykvarsleren din slik at du er sikker på at den fungerer. I tillegg bør du bytte batteri hvis det er en stund siden du har gjort dette. Selv om røykvarsleren fungerer og piper når du tester den, er det ingen garanti for at batteriet fungerer om 3 dager hvis det er lenge siden du har byttet det. Er du usikker på når du byttet det sist, så er det ikke noe å tenke på. Da setter du inn et nytt batteri."





"Når vi er ute hos kunder ser vi at enkelte ikke har tilstrekkelig antall røykvarslere i sin bolig, eller de er feil plassert. Hvis du ikke har et brannvarslingsanlegg (noe de færreste har) så er det et krav om minimum 1 røykvarsler pr etasje. Sørg også for at minimum 1 røykvarsler er plassert i nærheten av soverom slik at du våkner selv med døren lukket."


"Det er du som boligeier som har ansvaret for at boligen har tilstrekkelig med røykvarslere som fungerer. Leier du bolig så er det eieren som er ansvarlig for at røykvarslere finnes, men det er du som leietaker som har ansvar for å teste og bytte batterier."




I 2019 ble det registrert over 4300 boligbranner i Norge. I disse brannene ble 334 personer skadet og 41 mennesker omkom. De aller fleste branner der personer omkom, startet på natten. Det sier seg derfor selv at røykvarslere kan være forskjell på liv og død.




RØYKVARSLERE MÅ OGSÅ BYTTES ETTER NOEN ÅR


Som alle andre apparater, har røykvarslere begrenset levetid. Over tid fylles røykvarslerne av støv og fett, og tekniske komponenter kan bli svekket eller slutte å fungere. Nettopp derfor er det viktig å sjekke jevnlig at røykvarsleren fungerer. Leverandører og forsikringsselskaper anbefaler

at røykvarslere byttes ut omtrent hvert tiende år.



Jonas anbefaler at man sjekker røykvarslere på denne måten:



"Selv om det piper når du trykker på knappen på røykvarsleren betyr ikke dette nødvendigvis at den fungerer som den skal. Det eneste du med sikkerhet vet, er at batteriet fungerer akkurat der og da og at høytaleren i røykvarsleren fungerer. Du vet IKKE om selve røykdetektoren i varsleren fungerer og slår ut, slik at det begynner å pipe. Et tips er derfor å tenne en fyrstikk eller bruke et stearinlys og holde det under alle røykvarslere til det begynner å pipe. Først DA vet du at de fungerer som de skal."








KOMFYR STÅR FOR 45% AV ALLE BRANNER



Det rommet der desidert flest branner oppstår er på kjøkkenet og i komfyren. Ca 45% av alle branner i norske hjem starter i komfyren. Dette er en veldig høy andel. I tillegg er det alt for mange som




Jonas har en oppfordring til alle de som har eldre foreldre eller besteforeldre i familien sin

"Mange eldre kan oppleve at det som før var enkelt nå kanskje er litt mer utfordrende. Inviter deg selv hjem til de på en kopp kaffe, ta med deg batterier i lomma og sjekk røykvarslere og bytt batterier for dem. De setter sannsynligvis stor pris på besøket og i tillegg har du gjort noe svært viktig."







JULEGAVETIPS TIL DE SOM HAR ALT



Selv har ikke Jonas hatt tid til å begynne å tenke på julegaveshopping enda. Travle dager på jobb er årsaken til dette, men han har likevel et supert julegavetips til alle som sliter med å finne gaver til foreldre og besteforeldre.




"Voksne og eldre har jo stort sett alt det de trenger og mange har derfor heller ingen gaveønsker til jul. Det kan jo være frustrerende for en stakkar som ikke har peiling på hva han eller hun skal kjøpe. Mitt tips til dere er derfor å kjøpe en komfyrvakt til dine eldre familiemedlemmer. Glemmer du å slå av komfyren etter bruk, kutter den automatisk strømmen etter en viss tids bruk og forhindrer dermed overoppheting og brann. Hvem som helst kan jo glemme å slå av komfyren, men eldre av naturlige årsaker overrepresentert i statistikken.


Komfyrer blir gjerne brukt flere ganger i løpet av døgnet og det er fort gjort for alle og enhver å glemme å slå den av etter bruk. Det er nok å glemme 1 gang og katastrofen kan være et faktum. En komfyrvakt er kanskje ikke den mest spennende eller personlige gaven man kan få, men den kan fort være den beste livsforsikringen man kan kjøpe."




Klare oppfordringer der, altså.


Gjør deg selv og de du er glade i en tjeneste og sjekk dine røykvarslere, bytt batteri, sjekk at de fungerer og kjøp nye hvis de er gamle. Vi går nå inn i høysesong for branner her i Norge så prioriter dette og heller utsett noe annet.





bottom of page