top of page

10 tips - Slik unngår du skade på hytta i vinter

Updated: Oct 11, 2019

De fleste hytteskader oppstår om høsten og vinteren. Mange av dem kan unngås med små forberedelser. Her er våre tips for å minske mulighetene for skader.



Unngå dyre reparasjoner

Høsten er her og minusgradene har allerede vist seg. Hytta må kunne stå imot dårlig vær og minusgrader, enten den skal stå tom eller om den blir brukt hele vinteren. Vi ser mange skader på hytter hvor vi blir engasjert i forbindelse med skadetakst, disse skadene viser seg som regel når det nærmer seg vår, flere av dem kunne vært unngått med små forberedelser, sier takstmann Jonas Grønnli i Takstfabrikken. 


Snø forårsaker store skader

Denne sesongen har det gått i stormskader og skader etter mye snø på taket, i tillegg til de mer vanlige museskadene og innbruddene, fortsetter han. 

Februar hadde vi en stor storm, hvor det ble store skader på bygg over hele landsdelen, selv på bygg som var utført etter alle kunster og krav. Det er nok ikke så mye vi kunne ha gjort i forkant av stormen, men på slutten av vinteren kom det uvanlig store mengder snø på kort tid i nord og flere tak fikk skader som følge av den enorme vekten. En del hytter og ikke minst garasjer viste seg å være for dårlig konstruert, men kunne vært berget om taket ble måket. Selv om taket har holdt i «alle år», kan materialer bli dårligere, innfestinger ruster, takplater ruster og gir mer friksjon som gjør at snøen ikke sklir av like lett som før, sier Grønnli. 

Måk taket i tide.



 


SLIK KLARGJØR DU HYTTA FOR VINTEREN

1: Kontroller taket

Sjekk at takpappen/shingel, plater og takstein ikke har skader eller kan løsne om det blir kraftig vind. Kontroller beslag nøye, spesielt rundt pipe og på mønet. Disse har som regel kortere levetid enn resten av taket, særlig om det er laget av bly. Sørg for at det ikke er mose på taket eller i takrenna. Svært mange lekkasjer i tak skjer på grunn av at vann trenger inn fordi det har blitt demmet opp av rusk og rask.


2: Se over fasaden

Er det skader eller svake punkter på kledningen eller rundt dører og vinduer? Flekker kan grunnes og males. I tillegg: Se etter sprekker og hull, spesielt nært terrenget. En mus som er på jakt etter mat og varme trenger mindre enn én centimeter åpning. Er det slurvet med musebånd under kledningen? Sjekk overgangen mellom grunnmur og kledning. 


3: Lås dører og vinduer

Vi er dessverre på flere takster etter innbrudd, noe som er svært så ergerlig for eier. Steng vinduene med lemmer hvis slike finnes. Har du reservenøkkel liggende ved hytta? Det smarteste er om man oppbevarer denne i en nøkkelboks med kode. 


4: Sikre løse gjenstander

Utemøbler, grill, trampoline, båt og brygge sikres og dekkes til eller flyttes innendørs. Skader som omhandler solcellepaneler ser vi ofte, vær sikker på at disse er skikkelig sikret. 


5: Sørg for god lufting

Alle innvendige dører må stå åpne samt at alle ventiler i vinduer og vegger bør må åpne for å sikre sirkulasjon av luften. Gardiner foran hemser bør også åpnes. Sirkulasjon forebygger mugg og stabiliserer inneklimaet. Flytt møbler noen centimeter bort fra veggene for å sikre sirkulasjon bak disse også for å forebygge mugg. Du kan henge opp dyner og madrasser på en snor hvis du frykter at mus kan ta seg inn og bygge bol i dem.


6: Har du strøm på hytta?

Sørg for å ha litt varme på. Moderne hytter skal være konstruert på en måte som krever at de er varme hele året. Sørg for at temperaturen holder seg på minst ti grader selv om det skulle bli mange minusgrader ute. Det er faktisk et krav i forsikringen at en hytte skal være tilstrekkelig oppvarmet. Dette har mye med dampsperre og duggpunkt å gjøre. Unntaket er naturligvis hytter uten strøm og vann. De er som regel konstruert slik at de tåler å bli gjennomfrosne. Vi ser dessverre at flere selvbygde hytter er konstruert feil på nettopp dette feltet.  Er du usikker på hva som gjelder for hytta di, kan du få hjelp av en tømrer eller takstmann.


7: Har du innlagt vann på hytta?

Skru av vannet. Steng stoppekranen og tøm rør og varmtvannstank (lett å glemme). Dette gjelder hvis du skal være borte fra hytta i mer enn tre døgn krever de fleste forsikringsselskap. Husk også å koble fra utendørs vannslange og tømme røret til kranen. Fyll frostvæske i vannlås og i sisternen på toalettet.


8: Gjør høst- og vinterredskapene lett tilgjengelig

Sett ishakke, spader og stige lett tilgjengelig i tilfelle snøen har lagt seg neste gang du er tilbake på hytta.


9: Fyll opp vedlagrene til kalde høst- og vinterkvelder

Og ikke minst: fyll opp vedkurven inne ved peisen. Du vil takke deg selv den mørke fredagskvelden du ankommer en kald hytte.


10. Følg med gjennom vinteren

Husk at du som hytteeier har et ansvar for å måke taket på hytten for snø. Det er ikke sikkert at forsikringen dekker deg hvis du har latt hytten stå nedsnødd vinteren gjennom.

10 Sist, men ikke minst: Sjekk hytta gjennom vinteren! Om du ikke har mulighet selv, be noen du stoler på om å dra innom hytta noen ganger i løpet av vinteren for å sjekke for skader, mus og ikke minst innbrudd. Det er svært kjedelig å la hytta stå med et knust vindu gjennom flere måneder. Takstfabrikken utfører slike kontroller flere steder i Ofoten.


Comentários


bottom of page