Slik unngår du mus og rotter i din bolig
Rotter og mus er vanlige skadedyr her i landet og mange som får disse i huset opplever store problemer. Nå som vinteren nærmer seg, trekker disse inn i hus og bygninger for å søke ly og finne varme. De gjemmer seg gjerne i vegger og tak og det kan fort by på utfordringer som lukt av døde mus, avføring og smitterisiko for oss mennesker. I tillegg til dette kan de gjøre store materielle skader på hus, og dette er noe som bør tas på alvor. Får du f.eks lukt av døde mus eller rotter i huset så må i de fleste tilfeller vegger eller tak åpnes.
I følge enkelte forsikringsselskaper ligger kostnadene for utbedring av slike skader på ca kr.60 000,- i snitt pr bolig, i Norge. Det er store summer og derfor bør alle foreta en årlig sjekk av bolig eller hytte for å forhindre at disse smågnagerne tar seg inn.
Slik minimerer du risikoen for å få smågnagere inn i din bolig eller hytte
Tett eller beskytt alle åpninger og sprekker
Det aller viktigste tiltaket er å forhindre at mus og rotter faktisk klarer å ta seg inn i boligen. Rotter trenger kun 12mm åpning for å komme seg inn, mens mus trenger kun en liten sprekk eller hull på ca 6mm. Sørg for derfor for å tette alle hull og sprekker i huset slik at det fysisk blir umulig for dyrene å komme inn.
Sett finmasket netting over alle åpninger som ikke kan, eller lar seg tette
Sjekk nøye vinduskarmer og dørkarmer og spesielt rundt kjellervinduer.
Sjekk grunnmuren og alle ventiler og bruk netting der det er behov
Overgang mellom grunnmur og vegg er ofte utsatte områder som må sjekkes nøye. De fleste boliger har musebånd mellom mur og vegg, og har du ikke dette bør du raskest mulig montere dette.
Hold hagen ryddig
En ryddig hage gir gnagere færre skjulesteder. Vær oppmerksom på busker, trær eller gjenstander som er lagret mot husets yttervegg som f.eks vedstabler, etc.
Fjern matkilder
Sørg for at det ikke finnes tilgjengelig mat for gnagere utendørs. Eksempel kan være å fjerne nedfallsfrukt som ligger på bakken og sikre at lokk på søppelkasser er helt lukket. En av de største feilene mange gjør, og særlig hvis de tidligere har vært plaget med smågnagere, er å mate fugler på fuglebrett. Det vil garantert falle ned mat på bakken og det er en åpen invitasjon for alle mus og rotter.
Hva gjør du hvis du allerede har fått mus eller rotter i huset?
Har du først fått mus i huset oppdager du det kjapt. Se etter tegn som avbitte ledninger og museekskrement, og lytt etter skraping og tassing i vegger, tak, kjeller og kjøkkenskap.
Når du først har kartlagt musens bevegelsesmønster, kan du plassere ut musefellene. Når du først har fått mus eller rotter i huset, bør du unngå å bruke gift, ettersom det kan være skadelig for både barn, kjæledyr og miljøet. Derfor har også Miljødirektoratet skjerpet kravet til mus- og rottefeller. Det er blant annet viktig at giftene ligger inni åtestasjonene. Kravene kan du lese i sin helhet her.
I stedet for gift er derfor musefeller et godt alternativ. Det finnes både klassiske klappfeller og moderne elektroniske feller. Klappfellene er den billigste metoden, og finnes som både engangsfeller og gjenbrukbare. Med en elektronisk musefelle gir en indikatorlampe deg beskjed når du har fått fangst, og du trenger derfor ikke å sjekke fellene kontinuerlig.
Vår oppfordring til alle er å ikke ta for lett på dette. Har du ikke sjekket ditt hus enda, så anbefaler vi på det sterkeste at du får gjort dette så raskt som mulig. Det kan spare deg for mange ubehageligheter senere.
Comments