Mange har opplevd brann i hjemmet og desember måned er den tiden på året med flest branner.
Det er mye hygge, matlaging og pynting i forbindelse med julen og svært mange branner kan relateres til dette.
Vi deler derfor noen tips med deg slik at du kan redusere brannfaren i ditt eget hjem, og spesielt nå når julen er her.
Dette er de vanligste årsakene til brann i tilknytning til jul.
Økt belastning på elektriske apparater og anlegg
Vi pynter med lys og lager mere mat i desember enn ellers i året. Dette i tillegg til alt det andre normale vi ellers bruker strøm på i året.
Eldre elektriske anlegg kan fort bli overbelastet og det gjelder derfor å sjekke tilstanden og kapasiteten på det elektriske anlegget. Vær oppmerksom når du bruker mange elektriske apparater samtidig. Skjøteledninger er ofte en synder når det gjelder overoppheting og brann. Mange bruker disse, og ofte blir skjøteledninger koblet til andre skjøteledninger. Disse er gjerne ikke disse dimensjonert for å håndtere den belastningen som tilknyttede produkter krever. Da ender det gjerne i varmgang
med fare for brann. Kutt derfor ned på bruk av skjøteledninger så langt du kan og sørg for at de du har er godkjente og tåler minst 16A. Bruk aldri skjøteledniner på apparater som trekker mye strøm som f.eks komfyrer, vaskemaskin, oppvaskmaskin, etc..
Brann i kjøkkenvifter
Det er kanskje få som tenker over at en dårlig rengjort kjøkkenvifte kan være en brannbombe. En brann på komfyren sprer seg raskt til en kjøkkenvifte. Er filteret i kjøkkenvifta full av fett fra matlaging, kan en brann på komfyren enkelt smitte over til kjøkkenvifta og raskt spre seg til andre deler av boligen via viftekanalen. Viftekanalen er gjerne også belagt med fett på innsiden, og det bidrar til at brannen sprer seg svært raskt og med voldsom styrke. Sørg derfor for å vaske filteret i kjøkkenvifta jevnlig og minimum hvert kvartal. Den enkleste måten å vaske filteret på er å kjøre det en runde i oppvaskmaskinen. Tipset er å ikke blande det med annen oppvask. Du kan også bare legge filteret i vann med oppvaskmiddel en times tid og deretter bruke en oppvaskbørste.
Komfyr
Komfyrbranner står for ca 45% av alle branner i norske hjem. Det er en enormt stor andel, og viser alvoret i hva som kan skje hvis man ikke passer på. Vær ALLTID til stede når komfyren er i bruk og skulle det oppstå brann så er det viktig at du IKKE bruker vann for å slukke. Kaster du vann på fett eller olje som brenner vil du få en eksplosjonslignende brannutvikling.
Brenner det i en gryte eller stekepanne så forsøk å kvele brannen ved å legge på et lokk. I verste fall må du ty til brannslokningsapparatet. Det finnes også branntepper som er å få kjøpt. Branntepper regnes for å være en av de mest effektive slukkemåtene av mindre branntilløp i hjem og bolig, samt på arbeidsplasser. Bruken av et brannteppe er fri for utfordringer knyttet til rengjøring osv. I motsetning til brannslukkere er også brannteppene betydelig mer letthåndterlig for både voksne og ikke minst barn. Et brannteppe får du fra et par hundrelapper så det er en særdeles rimelig forsikring hvis uhellet skulle være ute.
Komfyrvakt
Vi anbefaler alle å investere i en komfyrvakt. Det er veldig fort gjort å glemme å slå av komfyr etter bruk, og med en komfyrvakt vil strømmen automatisk kuttes etter en bestemt tid. Svært mange branner kunne vært unngått ved bruk av komfyrvakt. Mange forsikringsselskaper gir også reduksjon i forsikringspremie hvis du har installert komfyrvakt, så vi anbefaler sterkt å vurdere innkjøp av dette.
Julebelysning
Juletrebelysning med tradisjonelle pærer skal UTEN UNNTAK slås av om natten. Pærene blir veldig varme og det i kombinasjonen med et tørt juletre er en skikkelig kruttønne og flammer vil omsluke treet før du får telt til 3. I tillegg er det mange gamle modeller ute i de tusen hjem og branner kan lett oppstå på grunn av varme eller en feil på belysningen. Du kan nå få flotte juletrebelysninger i LED utgave. Disse avgir ikke varme og sparer deg for strøm i tillegg, men det anbefales sterkt og også slå av disse om natten. Har du utendørs julebelysning så er det viktig at den faktisk er ment for utendørs bruk. Det er også viktig at du benytter skjøteledninger som er ment for utendørs bruk og som ikke er skadet hverken i ledning eller i kontakt, og at kontaktpunktet er beskyttet for snø og vann.
Levende lys Førjulstiden er hyggelig, og ingen kan kunsten å hygge og kose seg like mye som oss nordmenn. Vi er, for eksempel, verdensmestre i telysbrenning, ifølge Ikea. Levende lys hører med til julen, og for så vidt ellers året rundt. I juletider er det likevel flere branner som oppstår relatert til bruk av levende lys. Årsaken er at mange benytter julepynt i forbindelse med levende lys og alt for mange branner oppstår når julepynten tar fyr. Sørg også for å ha god avstand mellom levende lys. Plasserer du lysene for tett vil de brenne fortere på grunn av varmeutviklingen. De vil også kunne renne eller dryppe mer, og er du ekstra uheldig kan all stearinen antenne. Dette gjelder spesielt telys, og lys med metallfolie. Ifølge Standard Norge skal det stå på emballasjen hvor stor avstand det må være mellom lys.
Røykvarsler Det skal være minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket. Husk at det ikke bare er batteriet som må byttes ut med jevne mellomrom, men også selve røykvarsleren. De er ikke produsert med tanke på at de skal vare nærmest uendelig. Røykvarslere må byttes hvert 8-10 år ifølge produsentene. De blir skitne, tilsmusset og slutter å fungere. Ja, det kan godt hende de piper når du tester de, men selve detektoren som oppdager røyk og ild kan være ødelagt slik at den ikke slår ut hvis en brann oppstår. Og ikke minst….. er det lenge siden du har byttet batteri og sjekket om røykvarsleren din piper? Da må du gjøre dette nå.
Brannslukningsapparat
For å ha mulighet til å slokke et branntilløp selv, er det et krav om at alle hjem skal ha et manuelt slukkemiddel i boligen. Enten brannslange eller brannslukningsapparat med en minimums slukkeeffekt på 21A og et innhold på minimum 6 liter. Husk også at du bør vende brannslukkeren opp ned en gang i kvartalet eller halvåret for å være sikker på at pulveret inni ikke har forsteinet eller klumpet seg. I tillegg bør du sjekke at pilen på trykkindikatoren står på grønt og at plomberingen er intakt.
Comments