top of page

1. desember er røykvarslerens dag, sjekk bildene fra Takstfabrikkens befaring:

Alle boliger skal ha minst én godkjent røykvarsler, alternativt et brannalarmanlegg.

Har du en bolig over flere etasjer, skal det være minst én røykvarsler i hver etasje. Dersom boligen din er stor, bør du ha flere røykvarslere.

Du får da anledning til å redde deg selv og andre som oppholder seg i boligen, og kanskje slokke brannen. Særlig når folk ligger og sover, kan dette bety forskjellen på liv og død.

Det er boligeieren som har ansvaret for å anskaffe og montere røykvarsler. Leier du bolig, er det du som leietaker som har ansvaret for å teste røykvarsleren og skifte batteri jevnlig.


Ionisk eller optisk?

Det finnes to hovedtyper røykvarslere på markedet, ioniske og optiske.

Forskjellen ligger i måten de oppdager røyk på. Svært forenklet kan man si at den ioniske røykvarsleren "lukter" røyk, mens den optiske røykvarsleren "ser" røyk.

De siste årene har optiske røykvarslere vært dominerende i markedet, og det er denne typen vi først og fremst anbefaler dersom du skal anskaffe deg ny røykvarsler.


Vedlikehold

Røykvarslere bør testes minst en gang per måned, og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Gjør du det?

Du kan bruke en pinne eller lignende for å gjøre det enklere å nå opp til testknappen, men takstmann Jonas Grønnli anbefaler at man tester med røyk. Det eneste du tester når du bruker knappen, er at batteriet er i orden, men man vet ikke om selve detektoren fungerer.

Du kan f.eks. blåse røyk fra en fyrstikk eller et stearinlys mot røykvarsleren. Dersom røykvarsleren ikke reagerer med nytt batteri, er røykvarsleren defekt og må skiftes ut snarest.

Batteriet bør vanligvis skiftes en gang per år.

Grønnlis tips er å bruke hørselvern i tillegg, da hører du kanskje litt resten av julen også.


Gjør det til en vane å bytte batteri 1. desember hvert år.

Denne dagen er nemlig "Røykvarslerens dag".

De fleste røykvarslere lager korte og svake pip når batteriet begynner å bli dårlig. Du må da skifte batteri så snart som mulig.


På tide å skifte ut røykvarslerne?

Som alle andre apparater, har røykvarslere begrenset levetid.

Over tid fylles røykvarslerne av støv og fett, og tekniske komponenter kan bli svekket eller slutte å fungere. Nettopp derfor er det viktig å sjekke jevnlig at røykvarsleren fungerer.

Leverandører og forsikringsselskaper anbefaler at røykvarslere byttes ut omtrent hvert tiende år.

Kilde: Norsk Brannvernforening


Skrekkeksempel:

På enkelte typer oppdrag, kontrollerer vi røykvarslerne, sier Jonas, og vi ser dessverre MANGE røykvarslere hvor batteriet mangler! Etter noen kontrollspørsmål går det ofte igjen at batteriene er fjernet fordi den begynte å gi signal om det var lite batteri, men i mangel på nye, ble det gamle batteriet fjernet og røykvarsleren avglemt. En annen gjenganger er arbeid i boligen, f.eks. har det vært utført arbeid i kjeller som har ført til mye støv som igjen har utløst røykvarsleren. Huseier eller håndverker har da i all hast fjernet batteriet, og ofte glemmer man å sette det tilbake senere.
Smeltet:

Denne brannvarsleren ble observert på en tilstandsrapport utført av Takstfabrikken.

Den har vært så varm at den har smeltet! Etter en samtale med Ofoten Brann fikk man informasjon om at det er flere typer røykvarslere som det er mulig å sette inn batteriene feil vei, dette kan resultere i varmgang i selve røykvarsleren slik at den tar fyr, uten å varsle om det.

I tillegg er den montert helt ytterst ved ytterhjørnet av taket. På grunn av hvordan luften naturlig sirkuleres i en slik bolig uten ventilasjonsanlegg, er det ofte stillestående luft i ytterhjørner, spesielt ved tak og gulv. Røykvarslere bør stå minimum en halv meter fra vegger.
Commentaires


bottom of page